De meringue is knapperig aan de buitenkant maar heerlijk zacht vanbinnen. Met een vulling van slagroom, friszoete lemon curd en sappige bessen wordt dit het dessert van je dromen.
Wat heb je nodig?
Voor 10 porties
Ingrediënten
Merinque:
- 4 eiwitten
- snufje zout
- 200 gram suiker
- 3/4 theelepel maizena
- 3/4 theelepel wittewijn azijn
- 1/4 citroensap
- citroenrasp van 1 citroen
- poedersuiker om te bestuiven
- bakpapier
Compote:
- 200 gram blauwe bessen
- 2 eetlepels suiker
- 1/2 citroen rasp + sap
Vulling:
- 300 ml slagroom
- 200 gram lemon curd
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 160 graden hete lucht. Bekleed een bakblik (30x23 cm) met bakpapier.
- Klop in een vetvrije kom de eiwitten met een snufje zout stijf. Voeg al kloppend beetje bij beetje de suiker toe. (1 eetlepel per keer) totdat er een stevig, glanzend schuim ontstaat.
- Klop als laatste de maizena, azijn en de citroensap erdoorheen.
- Verdeel de merinque over het bakblik en strijk glad met een paletmes.
- Bak 15-20 minuten in de oven tot er aan de bovenkant een knapperig korstje ontstaat.
- Haal het bakblik uit de oven en stort de merinque op een nieuw vel bakpapier. Trek het bakpapier waarop je de merinque hebt gebakken er voorzichtig vanaf. Laat de merinque afkoelen.
- Doe de ingrediënten voor de compote in een steelpan en breng aan de kook. Kook ca. 8 minuten tot het mengsel ingedikt is en de bessen uit elkaar vallen. Haal van het vuur en laat het afkoelen.
- Klop voor de vulling de slagroom tot zachte pieken en spatel de Lemon curd er kort doorheen.
- Verdeel de vulling gelijkmatig over de merinque en bedruip met 1/3 van de compote.
- Rol de merinque in de lengte zo strak mogelijk op. Gebruik het bakpapier om de merinque steeds verder op te rollen. Leg de rol op een serveer schaal, bestuif met poedersuiker en bedruip met de overige compote.
Leuk weetje!!
De witte wijn azijn zorgt ervoor dat de merinque van binnen lekker zacht blijft. Azijn, of een ander zuur (bijvoorbeeld citroensap), zorgt ervoor dat de moleculen in het eiwit zich beter met elkaar binden. Hierdoor stabiliseert het eiwit en krijgt het een mooie glans. 2 ml zuur per eiwit is meer dan voldoende. Doe er niet meer bij, want dan krijgt het schuim een zure smaak. Let er ook op dat het zuur tijdens het kloppen van het eiwit toegevoegd moet worden.
Reactie plaatsen
Reacties