Deze Lemon curd pie is echt goddelijk! Het krokante van de koek, het zoetzure van de lemon curd en het romige van de merinque. Al deze smaken samen maken deze taart tot een van de lekkerste taarten die je ooit zult proeven.
Wat heb je nodig?
Voor het deeg:
Maak het deeg het liefst een paar uur van te voren ivm het rusten.
-150 gram koude roomboter
-300 gram bloem
-2 eieren
-100 gram suiker
-1 zakje vanille suiker
-1/2 theelepel zout
-bakpapier
Bereidingswijze:
- Snijd de koude boter in kleine stukken. Meng de bloem met de suiker en het zout.
- Meng nu de boter hierdoor en zorg dat je een kruimel effect gaat krijgen met het deeg.
- Meng nu de eieren door het beslag en kneed het deeg in zo min mogelijk tijd tot een egale massa.*
- Verpak het in vershoudfolie en laat minstens 1 a 2 uur rusten in de koelkast.
- Maak ondertussen de lemon curd.
(*Wanneer je deeg gaat kneden worden de gluten geactiveerd in de bloem waardoor je deeg taai wordt, de kunst is dus om zo snel mogelijk een mooi egaal deeg te krijgen zonder het lang te hoeven kneden).
Voor de lemon curd:
-1,5 blaadje gelatine
-150 gram suiker
-1 limoen rasp
-2 citroen sap
-2 limoen sap
-2 eieren
-3 eidooiers
-175 gram boter op kamertemperatuur
Bereidingswijze:
- Week de gelatine in koud water.
- Doe de suiker, rasp + sap van limoen/citroen en eieren in een kom en verwarm dit au bain marie.
- Roer dit met een garde op laag vuur tot een temperatuur van 85 graden. Hierbij is het belangrijk op contant te blijven roeren want je wil geen roerei krijgen.
- Zeef het mengsel en voeg daarna de gelatine toe.
- Meng nu in blokjes boter erdoor, dit zorgt ervoor dat de lemon curd heerlijk romig wordt en langzaam afkoelt.
- Laat nu opstijven in de koeling. wanneer nodig even opkloppen voor gebruik.
Voor de Italiaanse meringue:
-60 ml water
-230 gram suiker
-3 eiwitten
-eetlepel citroensap
-snuf zout
-Thermometer
-Gasbrander
Bereidingswijze:
- Pak je kom waar je je eiwitten in stijf wilt kloppen en maak deze vetvrij door met citroensap door de kom te gaan.
- Klop in de vetvrije kom met behulp van een keukenmachine de eiwitten stijf.
- Zet ondertussen de steelpan met suiker en water op, dit is voor de suikerstroop.
- Wanneer de eiwitten schuimig beginnen te worden voeg je het snufje zout toe.
- Pak voor de suikerstroop een thermometer, de stroop moet 121 graden zijn, je hoeft niet te roeren in het pannetje.
- Zodra de suikerstroop de juiste temperatuur heeft bereikt mag je dit heel langzaam bij de eiwitten schenken terwijl de mixer aan staat. Blijf kloppen op de hoogste stand totdat het schuim koud is en er pieken ontstaan.
Bereidingswijze Taart:
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Haal het deeg uit de koelkast en rol uit op een met bloem bestoven werkblad. Uitrollen tot ongeveer 3 millimeter. (mocht je kleine tartelettes maken zoals hierboven op de foto dan raad ik aan om 1 mm te gebruiken.) Hoe dunner de koek hoe beter!
- Bedek de taartvorm met het deeg en prik er met een vork gaatjes in.
- Bak de taartbodem ongeveer 25 min gaar en goudbruin, het kan zijn dat de bodem iets langer nodig heeft. Het belangrijkste is dat deze knapperig en gaar is. De tartelettes hebben uiteraard minder tijd nodig omdat ze veel kleiner en dunner zijn. Hiermee kun je 20 min aanhouden. Wel altijd even checken op kleur en gaarheid.
- Laat de bodem wel afkoelen voordat je de lemon curd stort.
- Verdeel de romige lemon curd gelijkmatig over de taartbodem.
- Het schuim kun je nu gebruiken om over je taart heen te strijken met behulp van een spatel. Je kan er ook voor kiezen om het schuim in een spuitzak te vullen en op de taart mooie dotjes te spuiten.
- Wanneer klaar mag je voorzichtig met de gasbrander het schuim lichtlijk afbranden zodat er een mooie karamel bruine kleur ontstaat.
(Heb je geen gasbrander? Doe de taart dan eventjes 5 minuutjes onder een zeer hete grill)
Het is een hele klus om deze taart te maken maar geloof me.. het is het allemaal waard wanneer je de taart proeft!
Veel succes en alvast eet smakelijk!
Reactie plaatsen
Reacties