Tom Kha Soep (ook wel Tom Kha Kai of Tom Kha Gai) is één van de populairste Thaise gerechten. De letterlijke vertaling van Tom Kha Kai is kip galanga soep. Galanga is een wortel die lijkt op de gemberwortel en geeft de soep samen met de kokosmelk zijn karakteristieke smaak. Met dit recept voor Tom Kha Kai maak je een lichtpittige kokos-kippensoep die heerlijk is als voorgerecht bij een Thaise maaltijd.
Wat heb je nodig?
Dit recept is voor 4 personen
-3 kipfilets
-3 eetlepels vissaus
-500 ml kokosmelk
-250 ml water
-250 ml koksroom
-1 sereh stengel
-4 cm gemberwortel
-5 cm laos of 1 theelepel loas poeder
-4 stuks limoenblad
-1 rode peper
-100 gram shii-takes
-1 eetlepel rietsuiker
-1 limoen
-1 tak bosui
Bereidingswijze:
- Snijd de kipfilet in blokjes en meng met de helft van de vissaus. Laat circa 1 uur marineren.
- Breng de kokosmelk, koksroom en water aan de kook. Snijd de laos in plakjes (of voeg het poeder toe). Halveer de sereh stengel en kneus deze licht. Schil en snijd de gember in grove stukken.
- Voeg de kip, gember, laos, sereh en de limoenblaadjes toe aan de soep. Laat circa 15 min koken op laag vuur. Als de soep te dik wordt verdun deze dan met een scheutje water.
- Snijd de rode peper in ringen en voeg toe naar smaak. Snij de steeltjes van de shii-take eraf en snij nu de shii-take in reepjes. Voeg dit ook toe aan de soep.
- Breng de soep nu op smaak met de resterende vissaus, rietsuiker en het sap van de limoen. Proef de soep af en voeg eventueel nog zout en peper eraan toe.
- Pak 4 soepkommen en schenk hier de soep in, garneer af met rode peper, en bosui ringen.
Succes en alvast eet smakelijk!
Tom Kha Kai serveren:
Traditioneel blijven de specerijen in de soep zitten tijdens het serveren, deze kun je echter niet eten.
Tip: Serveer de soep eens in halve kokosnoten. Hierdoor maak je de soep net even iets specialer.
Reactie plaatsen
Reacties